2023.10.10

一日一匙

すっかり秋が深まって、いよいよ冬がすぐそこまでやってきています。冬の工房でちょっとした隙間の時間に、手を動かして何かつくれないかと考えて、「一日にスプーン一本」を削ることを目標にしてみました。

デザインや設計の仕事の気分転換にもちょうどよく、何も考えず無心に手を動かすだけの作業です。とくに形のスケッチやデザインもせず、テンプレートも使わずに、思いの向くままにナイフで木片を削っています。一日一本のはずが三日で一本くらいになってますが、なんとか続いています。

今年の春に、近郊農家の納屋に残されていた、イタヤカエデの板を3m3ほど引き取ったのですが、もしもこの材料を使って、手でスプーンを削るのであれば、一生かかっても使い切れそうにありません。

広葉樹が成長するスピードを考えると、あまりに効率的に、機械で生産をしていたのでは、想像以上に早く、資源が足りなくなるのではないでしょうか。家具づくりのほとんどの工程を手で行っていた頃は、材料が足りなくなることを心配する必要はなかったのでしょう。しかし、現在の機械加工のテクノロジーは、凄まじいスピードで木を削り、生産をしてしまいます。元々、希少な資源である広葉樹を、そのような生産ラインに晒すことは、持続可能でないことは明らかです。

このことは広葉樹に限らず、あらゆる天然資源と現代の生産効率との間で、軋轢を生んでいるように見えます。わたしたちは過剰に効率的な生産に、なんらかの歯止めをかける必要があると思います。

社会に家具が足りない時代ならまだしも、すでにほとんどの人の需要を満たすための家具が生産されつくしてしまった現在においては、必ずしも効率的な生産は必要ないのではないでしょうか?

経済原理的には、効率的な生産を非効率的にするのはかなり難しそうですが、ある職人の「手でつくる」という別の付加価値によってそのことが可能になるのではないでしょうか?

スプーンを削りながらそんなことを考えていました。

12月9日と10日に行われる、東川町クリスマスマーケットでスプーンを販売いたします。

One day one spoon

Autumn is in full swing, and winter is just around the corner. I wondered if I could make something with my hands in my spare time at the winter workshop, and set the goal of sharpening "one spoon a day."

It's perfect for a change of pace from design work, and you can just move your hands without thinking. I don't particularly sketch or design the shape, and I don't use a template. I simply carve the pieces of wood with a knife as I like. I was supposed to have one a day, but now it's about one every three days, but I'm still managing to do it.

This spring, I salvaged about 3m3 of Japanese maple boards left in the barn of a nearby farm, but if I were to use this material to carve spoons by hand, it would probably take me a lifetime to use it up.

Considering the speed at which hardwoods grow, I think that if we were to produce them too efficiently using machines, we would run out of resources sooner than expected. Back when most of the furniture making process was done by hand, there was probably no need to worry about running out of materials. However, current machining technology cuts wood at breakneck speeds. It is clear that exposing hardwood, which is a scarce resource, to such production lines is not sustainable.

This seems to be creating a conflict between not only hardwoods but all natural resources and modern production efficiency. I think we need to put some kind of brake on overly efficient production. This would be fine in a time when society lacked furniture, but now that we have already produced enough furniture to meet the needs of most people, efficient production is no longer necessary.

In terms of economic principles, it seems quite difficult to make efficient production inefficient, but wouldn't it be possible to do so through the added value of "manufacturing" by hands of a certain craftsman?

I was thinking about this while carving the spoon.